Beilen, 1 – 7 November
Sponsors
Hotel Ten Cate
Hotel Ten Cate
Gemeente Midden-Drenthe
VWS
Gemeente Emmen
Provincie Drenthe
Facebook

Een mooi toernooi

Herm Jan Brascamp

Het is een mirakel hoe alles op zijn pootjes terecht gekomen is. Er waren 270 deelnemers uit 19 landen. Met begeleiders er bij hadden we 500 mensen te huisvesten en te voeden.

De bungalows in Landal Orveltermarke bleken een groot succes. Voor het ontbijt leverde Jumbo Beilen ’s morgens vroeg brood, beleg en drinken aan. De verdeling daarvan, vanaf een uur of 6 ‘s morgens, was in handen van Cees de Leeuw en Eva Houtjes. Die hebben het toernooi afgesloten met enig slaaptekort. De lunch, 3 belegde broodjes met een sapje en fruit, werd prima verzorgd door Piet van Rosmalen met zijn familie in de kantine van de Drenthehal. Ja, tenslotte zijn we hier (om met Edvard Buzhinsky te spreken) in Butterbrotlandia.
Het avondeten in de tent werd uitstekend verzorgd door de firma Diggels, Westerbork. De stamppotten zuurkool en wortels met twee soorten worst kwamen sommige van onze buitenlandse gasten wat vreemd over. Dat werd later ruimschoots goedgemaakt door de saté met rijst en pindasaus, de macaroni met rode en witte saus, de chili con carne. Daarnaast had Piet natuurlijk altijd de patat bij de hand en de Jumbo was in de buurt.

Over het toernooi zelf kunnen we kort zijn. De fotoverslagen van Geb Kos en Eva Houtjes vertellen het verhaal. De medaillewinnaars staan in het vorige bericht op een rij. Op de afsluitende foto’s van deze website ziet u de acht erepodia.

De grote mensen achter de schermen, tussen de coulissen en in de schijnwerpers noemen we hier niet eens. Iedereen weet toch al dat de traditionele Drentse toernooien bij hen in vertrouwde handen zijn en zonder hen ondenkbaar.

Zal ik eindigen met twee puntjes van twijfel? De organisatie werd verrast door het Wilhelmus bij de prijsuitreiking van de blitz, maakte dat kenbaar en verbaasde zich des te meer over het tweede Wilhelmus. Door verkeerd ingevoerde uitslagen moest het programma voor de slotronde bij de aspiranten ’s avonds nog grondig aangepast worden. Toen bleek dat twee van de drie kanshebbers zich al een hele middag aan het voorbereiden waren op de juiste tegenstander, de derde niet.

In het grote feestelijke geheel zijn het kleine rimpeltjes, goed om er toch even bij stil te staan voor een volgende keer. Al met al denken we nu, twee weken later, met plezier en voldoening terug aan een geweldig toernooi.